Akai GX-75, Aiwa Excelia XK-009 - ремонтни кахъри

Въпроси и отговори за проблеми в съществуващите модели касетни декове. Темата не касае модификации на касетни декове!
Правила на форума
Във форума се коментират ремонти и проблеми в касетни и ролкови декове. Добре е всеки снимков материал или ревю да бъде правено в отделна тема. Забранени са самохвалства и изтъквания на модификации ако не са подробно описани. Нарушенията на последното ще бъдт санкционирани с директен бан на потребителите. Напълно задължително е спазването на добрия тон и УВАЖЕНИЕ!

Akai GX-75, Aiwa Excelia XK-009 - ремонтни кахъри

Мнениеот Димитър Димитров » Сря Ное 18, 2015 11:18 pm

Здравейте, колеги! Наскоро се занимах с отстраняването на проблемите в Aiwa Excelia XK-009 и Akai GX-75. Идеята ми е да покажа малко снимков материал и впечатления от машините.
Започвам с Айвата:

Изображение Изображение Изображение Изображение

Механизма конструктивно наподобява този на по-малките модели. Тук е малко по-масивен и видоизменен. Добавен е допълнителен мотор, който се активира само при режим възпроизвеждане. Той е изнесен далеч от главите, за да не привнася електро-магнитни смущения. Предаването на движението от мотора към поемащият хъб се осъществява чрез фрикционно колело и ремък. Именно и там беше проблема. Фрикционната предавка беше подменена и сцеплението с колелцето на мотора беше върнато обратно в нормите. За функцията му играе роля и притискателна пружина. Нямах време за подробни снимки от намесата в конкретния възел, за съжаление. :( Механиката не е от най-лесните за демонтаж. Има конструктивни особености, които трябва да се вземат предвид. Звука на дека е много неутрален и изчистен. Всичко е толкова, колкото трябва да бъде, нито повече, нито по-малко. Солиден и красив дек. Прави приятно впечатление захранващите трансформатори разделени за цифровите и аналоговите вериги, изнесени отзад и екранирани с метални капаци. Нивоиндикатора е невероятно дълъг и това определено прави кеф.

Акая:С дребни конструктивни разлики от по-големия му брат GX-95 е като цяло страхотна машина. Проблем имаше с asyst мотора. Този мотор отговаря за функциите на механиката.
Наложи се подмяна с друг, защото леглото на лагера зад колектора беше счупено. Ремъчето, с което предава движение, също беше за подмяна. Фрикционната паразитна предавка си е слабост на повечето машини и тук не беше изключение. На втора подред механика от GX-75 забелязвам и отлепеното кече от рамото на спирачката за обратен опън (back tension). Смазах и лагерните втулки, в които лагеруват тоносите. Сериозно почистих тоноси, тонролки и главите. Последните бяха и демагнетизирани. Имаше осезаемо подобрение при запис. Дека се нуждаеше и от донастройване на каналите за възпроизвеждане и запис. Това отне половината време от ремонта... :(
Машината е солидна и добре направена. Един от моделите касетни декове, на които винаги съм симпатизирал. Дисплея и нивоиндикатора не е толкова масивен, като тези на Excelia XK-009, но има изключително представителен външен вид. Специално този екземпляр е оборудван с луксозните дървени страници. Механизма е изключително тих и бърз. Един от любимите ми.

Изображение Изображение Изображение
,,Музиката е откровение, по-висше от цялата мъдрост и философия"!-Лудвиг ван Бетховен
Аватар
Димитър Димитров
 
Мнения: 1
Регистриран на: Чет Окт 01, 2015 9:18 am

Назад към Касетни и ролкови декове - поглед отвътре (ремонти, снимки и ревюта)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron